Historie klubu

16.05.2015 20:00

Šachový klub Dopravní podnik Praha patří mezi nejstarší a nejvýznamnější šachové kluby v České republice. Klub svůj název několikrát změnil a z Poštovního klubu založeného 2. listopadu 1922 se v 50. létech stalo Dynamo Praha, v 60. krátce vystupoval pod názvem SKEP (Sportovní klub Elektrických podniků) a od roku 1970 Dopravní podnik. V roce 1996 se sloučil s šachovým klubem Mládí Praha a v roce 1999 změnil název na ŠK HOLDIA Dopravní podnik Praha. Od roku 2015 působí opět pod názvem ŠK Dopravní podnik Praha.

Po druhé světové válce (1947) se začínaly pořádat týmové soutěže a ta nejlepší hrála v Mistrovství Československa družstev. To byla první slavná éra a v této době klub neměl konkurenta. Zvítězil v mistrovství republiky družstev 1951-53 a 1954-56. Ze známějších šachistů tehdy v družstvu hráli mezinárodní mistři Karel Opočenský, Karel Průcha, František Zíta.

V Československu byly také pořádány soutěže družstev zaměstnanců různých odvětví. Klub navštěvovali i zaměstnanci Dopravního podniku a tak byl sbíral úspěchy i soutěžích dopravních podniků největších měst (Brno, Ostrava, Bratislava atd.).

Druhou slavnou éru klub zažil v sedmdesátých létech a počátkem let osmdesátých. Čtyřikrát vyhrál vytvořenou celostátní ligu (1971, 1979, 1980 a 1983). V úspěšném celku hráli velmistři Jan Smejkal (wikipedia) a Miroslav Filip (wikipedia), mezinárodní mistři Karel Opočenský (wikipedia), František Zíta (wikipedia - en) a Ivan Hausner.

V roce 1996 po sloučení klubem Mládí Praha, vybojoval třetí místo v extralize a družstvo postoupilo do Evropského poháru klubů. Dalším významným rokem byla sezóna 2000/2001 kdy družstvo zvítězilo v nejvyšší soutěži družstev ČR Extralize a tým startoval v Poháru evropských klubů na Krétě. Za klub vystupovali známé světové osobnosti mezinárodní velmistři - vicemistr světa FIDE Alexej Širov (wikipedia, ESP), Bartoloměj Macieja (POL), Jan Smejkal (wikipedia), Zigurds Lanka (LAT), mistr světa seniorů Janis Klovans (LAT), vicemistryně světa a pětinásobná olympijská vítězka Nana Ioseliani (GEO) i současný nejlepší hráč David Navara (wikipedia, 14. místo na světě) za družstvo koncem devadesátých let startoval. Z významných mezinárodních mistrů v soutěžích družstev startovali např. Otakar Bořík, Pavel Freisler, Ivan Hausner, Petr Jirovský, Michal Konopka (wikipedia), Josef a Martin Přibylovi, Jan Šuráň a další.

V průběhu své existence se jedenáct krát stal mistrem republiky družstev, čtyřikrát se umístil na druhém místě a dvakrát na třetím.

V současné době má klub 49 hráčů (25 aktivních), nejlepší družstvo startuje ve 2. lize a další 2 družstva hrají v Přeboru Prahy (1. a 2. třída). Pořádá pravidelně Pražský šachový festival (11 ročníků) za účasti zahraničních hráčů a navíc ve spolupráci s DDM hl. města Prahy letní šachový tábor pro děti a mládež do 20 let.